Stoom en Stroom

Tijdens poets- en onderhoudswerken aan het oude bedieningspaneel van de historische elektriciteitscentrale van Izegem, deden de Stoomvrienden een merkwaardige ontdekking…

We vieren dat met een spectaculair grill festijn van de Burning Butchers op zondagmiddag 4 september 2022 om 12u. Leden en nieuwe leden zijn van harte welkom!
Wat bieden we aan?

  • Apero met tapas
  • Grill van de Burning Butchers à volonté
  • Likijsje

We blijven in de onmiddellijke nabijheid van Eperon d’Or, in open lucht, op het plein ernaast. We hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn maar voorzien in elk geval tentendaken. Parkeergelegenheid  is er voor ingeschrevenen bij de buren op de parking van Vandemoortele/Cargill.

Na een lange inactiviteit ingevolge COVID 19 kwamen de V.I.M. leden terug samen voor een gezellige bijeenkomst in het museum Eperon d’Or op donderdagavond 31 maart 2022.
Op deze drink met broodjes heeft de nieuwe conservator, Gertjan Remmerie, zijn visie op de kansen en uitdagingen voor het museum toegelicht.

Hier vind je een reeks sfeerbeelden van de hand van VIM-huisfotograaf Philippe Smalle.

Geert Bruloot, 35 jaar zelfstandig uitbater van een prestigieuze schoenenwinkel de Coccodrillo in Antwerpen, begenadigd verteller en schrijver van ‘Shoes. Footprint: the legacy of the World’s Most Famous Designers’, kwam op 21 januari 2020 naar Izegem.

Hij stond op de eerste rij toen de Antwerpse Zes naam maakten. Toen startte hij samen met een vennoot een designer schoenenwinkel. De Belgische Martin Margiela was één van de eerste designers die door de Coccodrillo werd aangeprezen.

Hij vertelde op een levendige en anekdotische manier over het succes en de uitdagingen van de schoenenwereld.

(Foto’s van Philippe Smalle)

Het museum “Stoom en Stroom” was één van de trekpleisters op erfgoeddag van 28 april 2019. De stoomvrienden gaven graag uitleg bij de grootste stoommachine van het land. Verder waren ook de unieke miniatuurstoommachines uit de collectie van Roger Lobbestael te bezichtigen.

Maykin Bouttelgier maakte een mooie fotoreportage van haar bezoek aan het museum en deelt hier graag haar foto’s met ons. Met dank.

Meer dan 170 VIM’mers klonken op het nieuwe jaar, deze keer in thuisbasis Eperon d’Or. Voor de gelegenheid werden enkele acts uit de laatste cultuurwandeling ‘In deugd en vreugd’ nog ‘ns opgevoerd. Hier vind je een reeks sfeerbeelden van de hand van VIM-huisfotograaf Philippe Smalle.

Tijdens het Erfgoedcafé vertelde Marlou Browaeys, studente schoenopleiding in KASK St-Niklaas, hoe ze de trouwschoen van Eduard Dierick, grondlegger van de Izegemse schoennijverheid, na maakte. Bart Blomme, bestuurslid van de VIM en van Ten Mandere, deed het verhaal van Eduard Dierick uit de doeken aan de hand van eigen onderzoek en dat van Bertrand Nolf, eveneens bestuurslid bij Ten Mandere. De 100 aanwezigen genoten achteraf nog van een drankje in het pop-up Erfgoedcafé in de indrukwekkende industriële omgeving van Luxendi in de Nederweg.